Kącik Kulinarny
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi sprawdzonymi przepisami
Kapuśniaczki
Farsz:
- 1 główka kapusty
- 1-2 cebule
- 25 dkg sera białego
- sól, pieprz wg uznania
Kapustę poszatkować, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Cebulkę usmażyć na maśle. Dobrze odciśniętą kapustę drobno pokroić, wymieszać z cebulką i pozostałymi składnikami.
Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 8 dkg cukru
- 5 dkg drożdży
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 6 łyżek śmietany
Dodatkowo 2 żółtka +3 łyżki śmietany + kminek do smarowania ciasta
Wszystkie składniki wymieszać (posiekać), następnie ciasto rozwałkować w kształcie podłużnego prostokąta o szerokości około 15 cm. Nałożyć farsz i zlepić brzegi. Ciąć ostrym nożem w prostokąty lub romby. Ułożyć na blaszce, posmarować wymieszanymi żółtkami ze śmietaną, posypać kminkiem. Nagrzać piekarnik i piec około 20 min w temperaturze 200⁰ C.
Proziaki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 10 dkg cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,75 l maślanki lub kefiru lub zsiadłego mleka
Wykonanie:
Zagnieść ciasto tak, aby było luźnej konsystencji. Podzielić na kawałki, rozwałkować na grubość 1 cm i piec na suchej patelni na małym ogniu.
Pierogi z ziemniakami, serem i kaszą gryczana
Ciasto na pierogi:
- 1 kg mąki
- 1 całe jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z mlekiem (proporcja 1:1)
Farsz:
- 1 kg ziemniaków obranych, ugotowanych i utłuczonych
- 1 saszetka ugotowanej kaszy gryczanej (10 dkg)
- 25 dkg sera białego
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na tłuszczu
- pieprz i sól wg uznania
Wykonanie:
- Zagnieść ciasto, tak aby nie było zbyt rzadkie i zbyt twarde. Rozwałkować ciasto cienko (wg uznania) i wykrawywać krążki. Nakładać farsz i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do lekko osolonej wody. Gotować ok 3-5 min. Podawać polane lekko przyrumienionym masłem z cebulką lub ze skwarkami z boczku lub kefirem.
Carbonara
Składniki:
- 1 kg makaronu spaghetti lub świderki czy wstążki
- 35 dkg boczku wędzonego
- 12 jajek
- 1 cebula
- 10 dkg sera parmezan
- sól, pieprz, oregano, bazylia, zielona pietruszka
Wykonanie:
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć. Jajka roztrzepać, dodając do smaku przyprawy i starty parmezan. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Do gorącego makaronu wlać roztrzepane jajka, dodać boczek z cebulą i wymieszać. Jeżeli jajka się nie ścięły, postawić garnek na ogniu i chwilę podgrzewać, mieszając.
Koreczki Łososiowe
Składniki:
- 1 opak. mini sucharków np. z Biedronki
- 2 opak. serka chrzanowego np. Almette
- 2 opak. łososia wędzonego w plastrach
- 1 sałata zielona
- 1 opak. małych wykałaczek
Na wykałaczki nadziewać kolejno sucharki z posmarowanym serkiem, następnie łosoś i sałatę.
Pizzerinki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 15 dkg tłuszczu (margaryna lub olej)
- 3 jajka (1 całe jajko, 2 żółtka)
- 1 l mleka sól, szczypta cukru
Wykonanie:
Robimy rozczyn z ciepłego mleka (z 1l mleka ulewamy 3/4 szklanki), dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i czekamy, aż wyrośnie. Po 15 min dodajemy resztę składników (margarynę rozpuszczamy) i mieszamy. Zostawiamy na 30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe placki. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy lub ketchup i następnie farsz zrobiony z ulubionych składników np. cebuli, pieczarek, kukurydzy, pomidorów, szynki, itp.
Tzatziki
Składniki:
- 1 kg ogórków młodych bez pestek
- 1 duży jogurt naturalny typu greckiego
- 1 serek naturalny „Bieluch”
- ok. 4 -5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i pozostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć (najlepiej na drobnym sitku) z nadmiaru wody. Dodać jogurt, serek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tzatziki to świetny dodatek do mięs z grilla.
Babka łaciata
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Margarynę posiekać, utrzeć na gładką masę, dodając kolejno po jednym jajku. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Blaszkę keksową lub formę na babkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i delikatnie obsypać bułką tartą. Wylać połowę przyrządzonej masy do formy, a resztę ciasta wymieszać z kakao. Następnie wylać ciemną masę na jasną, kreśląc za pomocą strumienia masy dowolne kształty. Piec w temperaturze 190⁰ C przez 40-50 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, dopiero kiedy ostygnie. Ostudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady.
Gofry
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- kilka kropli aromatu waniliowego (można dać też kilka kropel pomarańczowego)
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do tego dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mleko, a po około minucie ubijania, olej i aromat. Na koniec masę wymieszać delikatnie łyżką z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 4 – 5 minut. Upieczone gofry wykładać na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Ciekawostki
MACIERZANKA – niepozorna roślina polna, a w rzeczywistości jest odpowiednikiem oregano. Doskonale sprawdza się w kuchni jako przyprawa do fasolki po bretońsku, kurczaka czy pizzy. Można ją znaleźć na polnych miedzach, łąkach i pagórkach
PRZESOLONA ZUPA – przesoloną zupę uratuje wrzucenie do niej surowego ziemniaka lub kilku łyżek ryżu zawiniętego w gazę.
GOTOWANIE MAKARONU – aby woda nie wykipiała podczas gotowania np. makaronu, wystarczy dodać do niej odrobinę oleju.
OGÓRKI – obieramy zawsze od jasnej strony, dzięki temu unikniemy gorzkiego posmaku.
GRILLOWANIE – aby kurczak lub szaszłyki z grilla były aromatyczne, należy na węgiel wrzucić kilka gałązek macierzanki lub lawendy.
BANAN – jeżeli chcemy, aby zielony banan szybko dojrzał, wkładamy go razem z jabłkiem do foliowego woreczka