Kącik Kulinarny

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi sprawdzonymi przepisami

Kapuśniaczki

Farsz:

  • 1 główka kapusty
  • 1-2 cebule
  • 25 dkg sera białego
  • sól, pieprz wg uznania

Kapustę poszatkować, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Cebulkę usmażyć na maśle. Dobrze odciśniętą kapustę drobno pokroić, wymieszać z cebulką i pozostałymi składnikami.

Ciasto:

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 8 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek śmietany

Dodatkowo 2 żółtka +3 łyżki śmietany + kminek do smarowania ciasta
Wszystkie składniki wymieszać (posiekać), następnie ciasto rozwałkować w kształcie podłużnego prostokąta o szerokości około 15 cm. Nałożyć farsz  i zlepić brzegi.  Ciąć ostrym nożem w prostokąty lub romby. Ułożyć na blaszce, posmarować wymieszanymi żółtkami ze śmietaną, posypać kminkiem. Nagrzać piekarnik i piec około 20 min w temperaturze 200⁰ C.

Proziaki

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 10 dkg cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,75 l maślanki lub kefiru lub zsiadłego mleka

Wykonanie:
Zagnieść ciasto tak, aby było luźnej konsystencji. Podzielić na kawałki, rozwałkować na grubość 1 cm i piec na suchej patelni na małym ogniu.  

Pierogi z ziemniakami, serem i kaszą gryczana

Ciasto na pierogi:

  • 1 kg mąki
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z mlekiem (proporcja 1:1)

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków obranych, ugotowanych i utłuczonych
  • 1 saszetka ugotowanej kaszy gryczanej (10 dkg)
  • 25 dkg sera białego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na tłuszczu
  • pieprz i sól wg uznania

Wykonanie:

    Zagnieść ciasto, tak aby nie było zbyt rzadkie i zbyt twarde. Rozwałkować ciasto cienko (wg uznania) i wykrawywać krążki. Nakładać farsz i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do lekko osolonej wody. Gotować ok 3-5 min. Podawać polane lekko przyrumienionym masłem z cebulką lub ze skwarkami z boczku lub kefirem.

 

Carbonara

Składniki:

  • 1 kg makaronu spaghetti lub świderki czy wstążki
  • 35 dkg boczku wędzonego
  • 12 jajek
  • 1 cebula
  • 10 dkg sera parmezan
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zielona pietruszka

Wykonanie:

    Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć. Jajka roztrzepać, dodając do smaku przyprawy i starty parmezan. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Do gorącego makaronu wlać roztrzepane jajka, dodać boczek z cebulą i wymieszać. Jeżeli jajka się nie ścięły, postawić garnek na ogniu i chwilę podgrzewać, mieszając. 

 

Koreczki Łososiowe

Składniki:

  • 1 opak. mini sucharków np. z Biedronki
  • 2 opak. serka chrzanowego np. Almette
  • 2 opak. łososia wędzonego w plastrach
  • 1 sałata zielona
  • 1 opak. małych wykałaczek

Na wykałaczki nadziewać kolejno sucharki z posmarowanym serkiem, następnie łosoś i sałatę.

 

Pizzerinki

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 15 dkg tłuszczu (margaryna lub olej)
  • 3 jajka (1 całe jajko, 2 żółtka)
  • 1 l mleka sól, szczypta cukru

Wykonanie:

Robimy rozczyn z ciepłego mleka (z 1l mleka ulewamy 3/4 szklanki), dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i czekamy, aż wyrośnie. Po 15 min dodajemy resztę składników (margarynę rozpuszczamy) i mieszamy. Zostawiamy na 30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe placki. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy lub ketchup i następnie farsz zrobiony z ulubionych składników np. cebuli, pieczarek, kukurydzy, pomidorów, szynki, itp.

 

Tzatziki

Składniki:

  • 1 kg ogórków młodych bez pestek
  • 1 duży jogurt naturalny typu greckiego
  • 1 serek naturalny „Bieluch”
  • ok. 4 -5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i pozostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć (najlepiej na drobnym sitku) z nadmiaru wody. Dodać jogurt, serek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tzatziki to świetny dodatek do mięs z grilla.

 

Babka łaciata

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Margarynę posiekać, utrzeć na gładką masę, dodając kolejno po jednym jajku. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Blaszkę keksową lub formę na babkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i delikatnie obsypać bułką tartą. Wylać połowę przyrządzonej masy do formy, a resztę ciasta wymieszać z kakao. Następnie wylać ciemną masę na jasną, kreśląc za pomocą strumienia masy dowolne kształty. Piec w temperaturze 190⁰ C przez 40-50 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, dopiero kiedy ostygnie. Ostudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady.

Gofry

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • kilka kropli aromatu waniliowego (można dać też kilka kropel pomarańczowego)

Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do tego dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mleko, a po około minucie ubijania, olej i aromat. Na koniec masę wymieszać delikatnie łyżką z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 4 – 5 minut. Upieczone gofry wykładać na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Ciekawostki

MACIERZANKA – niepozorna roślina polna, a w rzeczywistości jest odpowiednikiem oregano. Doskonale sprawdza się w kuchni jako przyprawa do fasolki po bretońsku, kurczaka czy pizzy. Można ją znaleźć na polnych miedzach, łąkach i pagórkach

PRZESOLONA ZUPA – przesoloną zupę uratuje wrzucenie do niej surowego ziemniaka lub kilku łyżek ryżu zawiniętego w gazę.

GOTOWANIE MAKARONU – aby woda nie wykipiała podczas gotowania np. makaronu, wystarczy dodać do niej odrobinę oleju.

OGÓRKI – obieramy zawsze od jasnej strony, dzięki temu unikniemy gorzkiego posmaku.

GRILLOWANIE – aby kurczak lub szaszłyki z grilla były aromatyczne, należy na węgiel wrzucić kilka gałązek macierzanki lub lawendy.

BANAN – jeżeli chcemy, aby zielony banan szybko dojrzał, wkładamy go razem z jabłkiem do foliowego woreczka